Egy egész várost behálózott alagutakkal az Iszlám Állam Irakban

image

Az Irak északnyugati részén fekvő település több mint egy évig volt a radikális iszlamista terrorszervezet ellenőrzése alatt. Ez idő alatt építették ki azt a több száz méter hosszú alagúthálózatot, amely legalább 40 különböző földalatti szakaszból áll. Az alagútrendszer gyakorlatilag az egész várost behálózza, külön egészségügyi és alvó részleget is kialakítottak benne a terroristák, aki az áramot is levezették a földalatti létesítménybe. A kurd fegyveresek jelezték, hogy az alagút feltárásakor rengeteg bombát is találták, és sok olyan amerikai gyártmányú eszközt is felfedeztek, amelyek szofisztikált robbanószerkezetek előállítására is alkalmasak.

A kurd erők egyik parancsnoka, Shamo Eado szerint az alagúthálózat elsődleges célja az lehetett, hogy a terroristák el tudjanak rejtőzni az ellenség elől, és fedezéket nyújtson számukra a légicsapások ellen.

Lina Khatib szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy a terroristák ezeket az alagutakat még jóval az amerikai légicsapások előtt kezdték kiépíteni. Ráadásul nem ez az egyetlen alagúthálózatuk – mondta Khatib, aki megjegyezte, hogy az Iszlám Állam igen is fel van készülve egy esetleges külföldi katonai intervencióra és megszállásra.  Lelkileg és katonailag is – tette hozzá a franciaországi székhelyű Arab Reform think-tank munkatársa.

Szindzsár 2014 augusztusában került az Iszlám Állam ellenőrzése alá. A városban főleg jazidik laktak.  Az Iszlám Állam harcosai azonban többségüket kivégezték vagy rabszolgaságba kényszerítették, miután elfoglalták a várost. A pesmerga harcosok egy hónapja foglalták vissza és két tömegsírt is feltártak itt. Az egyik sírban 78 idős nő maradványait találták, míg a másikban 60 holttestet fedeztek fel

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s