Saudi Arabia, an ISIS That Has Made It

21daoud-blog427A Nyugat csak a tüneteket kezeli, amivel csatát ugyan nyerhet a szélsőségesekkel szemben, háborút nem
Szaúd-Arábia maga az ISIS, amit megteremtett

Fekete Daesh, fehér Daesh. Az előbbi lefejez, gyilkol, megkövez, kezeket vág le, megsemmisíti az emberiség közös örökségét és régészeti kincsekeit, megveti a nőket, és azokat, akik nem muszlimok. Az utóbbi egy jobb köntösbe bújtatva, elfogadhatóbb külsőben ugyanezeket teszi, fejtegeti egy francia író frissen megjelent cikkében, számolt be a The News York Times.
Az ún. Iszlám Állam maga Szaúd-Arábia, írta Kamel Daoud, a francia Quotidien d’Oran rovatvezetője, az alábbiakban kifejtve:
A terrorizmus elleni küzdelem nevében a Nyugat az egyikkel háborút folytat, de a másikkal kezet ráz. Ez az igazság tagadásának egy mechanizmusa, és ennek a tagadásnak ára van: a híres stratégiai szövetség megőrzésére törekedve Szaúd-Arábiával elfelejtkeznek arról a kockázatról, hogy a királyság szintén egy olyan vallásos papsággal való szövetségen alapul, ami létrehozta, legitimizálta, terjeszti, prédikálja és megvédi a vahabizmust, amiből a Daesh táplálkozik.
A vahabizmus egy messianisztikus radikalizmus, ami a 18. században keletkezett, abban a reményben, hogy visszaállítsanak egy elképzelt kalifátust a sivatag közepén, egy szent könyvvel és Mekka, valamint Medina szent helyekkel. Mészárlásban és vérben született, ami megmutatkozik a nőkkel való szürreális kapcsolatában, a nem muszlim vallásúak kitiltásában a szent helyekről, és a kegyetlen vallási törvényeiben. Rögeszmés gyűlölet jellemzi az ábrázolás, ezért a művészettel szemben, ami kiterjed az emberi testre, a meztelenségre és a szabadságra. Ennek fényében kijelenthető; Szaúd-Arábia maga az ISIS, amit megteremtett.
A Nyugat tagadása Szaúd-Arábiát illetően megdöbbentő: szövetségeseként üdvözli a teokráciát, de úgy tesz, mintha nem venné észre, hogy ez a vezető ideológiai támogatója a világban az iszlamista kultúrának. Az úgynevezett arab világban levő radikálisok fiatalabb generációi nem dzsihadistáknak születtek. Őket a kebelén szoptatva neveli fel a „Fatwa-völgy” egyfajta iszlamista Vatikánként, amely hatalmas iparágként termeli ki a teológusokat, a vallási törvényeket, könyveket, és az agresszív politikát és kampányokat.l
Egymásnak ellenszegülő szövetségesek: Maga Szaúd-Arábia nem a Daesh egy lehetséges célja? De igen, viszont nem lehet figyelmen kívül hagyni az uralkodó család és a papság közti kapcsolat erejét, ami megmagyarázza a rezsim stabilitását – és annak egyre inkább jelentkező bizonytalanságát. A szaúdi uralkodók egy tökéletes csapdát állítottak maguknak: gyengítették a ciklikusságot biztosító öröklési törvényeket, miközben ragaszkodnak a király és prédikátor közötti ősi kapcsolatok megtartásához. A szaúdi papság gyártja az iszlamizmust, és mindkettő az országot fenyegeti és legitimálja a rendszert.
Az embernek a muszlim világban kell élnie, hogy megértse a vallási tv csatornák óriási átalakító hatását a társadalomban, amely szinte mindenkit elér: háztartásokat, nőket, vidéki régiókat. Az iszlamista kultúra széles körben elterjedt számos országban, mint Algéria, Marokkó, Tunézia, Líbia, Egyiptom, Mali, Mauritánia. Több ezer iszlamista újság és más médiaeszköz dolgozik azon, hogy egységes világképet, tradíciókat teremtsenek, azonos ruhaviseletet érjenek el a közterületeken, a kormány törvényeinek a megfogalmazásán és egy olyan társadalomnak a rítusain, amiről úgy vélik, hogy szennyezett.
Érdemes elolvasni az egyes iszlamista újságokat és látni a reakciókat a Párizsban végrehajtott támadások kapcsán. A Nyugatot a “hitetlenek” földjeként említik, és a támadásokat az iszlám elleni támadások eredményeként jellemzik. A muszlimok és az arabok ellenségeivé váltak a világi létnek és a zsidóknak. A palesztin kérdést, az Irak elleni erőszakos megszállással és a gyarmati trauma emlékével együtt segítségül hívják és messianisztikus diskurzusokba csomagolják ezeket a témákat azzal a céllal, hogy tömegeket csábítsanak el.
Az ilyen diskurzusok lent a társadalom különböző területein terjednek, miközben a politikai vezetők részvétüket fejezik ki Franciaországnak és azt mondják, hogy az emberiség elleni bűncselekmény. Ez a teljesen skizofrén helyzet párhuzamban áll a Nyugat Szaúd-Arábiához való hozzáállásával és álságos viselkedésével.
A nyugati demokráciák mennydörgő nyilatkozatokat tesznek a terrorizmus elleni küzdelem szükségességéről. A háborújuk viszont csak rövidlátó lehet, mert az okok helyett a következményeket célozza. Mivel az ISIS elsősorban egy kultúra, nem egy milícia, hogyan akadályozzák meg, hogy a jövő nemzedékek ne forduljanak a dzsihádizmushoz, amikor a „Fatwa-völgyének” világszerte való befolyása és annak papjai, kultúrája és hatalmas média és propagandagyára érintetlen marad?
Vajon egyszerűen meg lehetne oldani ezt a problémát? Aligha. Szaúd-Arábia számos közel-keleti sakkjátszmában továbbra is szövetségese a Nyugatnak. A szürke Daesh előnyös Iránnal szemben. És ott van a csapdahelyzet is Szaúd-Arábiában. A tagadás és álságos viselkedés pedig az egyensúly illúzióját kelti. A dzsihadizmust megbélyegezték, mint a század sorscsapását, de nem képezi megfontolás tárgyát, hogy mit teremtett meg, illetve mit támogat. Ez elegendő a becsület megőrzéséhez, de nem az életmentéshez.
A Daesh anyja az iraki invázió, és apjai is van: Szaúd-Arábia és annak vallási-ipari komplexuma. Amíg ezt a lényegi pontot nem értik, csatákat nyerhetnek, de a háborút el fogják veszíteni. A dzsihádistákat megölik, csak hogy újjászületnek ismét a jövő generációiban, akik ugyanazon a könyveken és dogmákon nőnek majd fel.
A Párizsban végrehajtott támadások megint rámutattak erre az ellentmondásra, de ahogy a 9/11-e után történt, fennáll a veszélye, hogy kitöröljék az emlékezetünkből.

The Islamic State has a mother: the invasion of Iraq. But it also has a father: Saudi Arabia’s religious-industrial complex.

Forrás – Tovább a teljes cikkre …

http://ift.tt/1PRjAZr

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s