Háborús bűncselekmény: A levegőben lőtték le a katapultált orosz pilótát

Az USA és szövetségesei által „mérséklet ellenzéknek” tartott terrorista csoport katapultált pilótákra lőtt, az egyikük földre érés közben meghalt.

Egy dzsihadista az Ahfad Al-Rasul iszlamista terrorcsoporthoz tartozó brigád fegyveresei a katapultált orosz pilótákra adott le több lövést, az egyiküket sikerült lelőni.

A másik pilóta kiléte egyelőre ismeretlen, török források szerint az ankarai kormány által alapított és finanszírozott helyi türkmén kisebbségekből verbuválódott Al-Sultan Murad Brigád fegyveresei fogságba ejtették.

Az iszlamista szervezet a halott orosz katonáról videofelvételt készített, amit meg is osztott a youtube csatornájukon.

A főként Idleb és Lattakia tartományokban tevékenykedő fegyveres csoport szervezését és felfegyverzését Katar finanszírozza a mai napig. Törökország, mint ahogyan a többi terrorcsoportnak is többször biztosított logisztikai támogatást a szíriai kormányerőkkel szemben.

Az AP hírügynökségnek a Jahid Ahmed Parti Brigád szóvivője büszkén nyilatkozta, hogy ők adták le a lövéseket a levegőben ejtőernyőző pilótákra.

A Szíriai Szabad Hadsereg is részt vehetett az orosz katona lelővésében

A nyugat szemében “mérsékelt ellenzéknek” számító Szíriai Szabad Hadsereg (FSA) Levantei Front csoportja videófelvételt tett közzé amiben az orosz katona holteste felett Allahu Akbar kiálltással ünnepleték a támadást. Korábban az Szergej Lavrov orosz külügyminiszter felajánlotta za Orosz Légierő segytségét az FSA-nak aminnyiben hajlandóak együttmüködi az Iszlám Állam és a Nuszra Front elleni harcokban. Ezt az FSA megtagadta.

Törökök bosszúból lőtték le az orosz vadászbombázót

A török hatóságok szerint az orosz SZU-24 megsértette légterüket, amit az oroszok kifejezetten cáfolnak. A két ország viszonya folyamatosan romlott amióta kitört a szíriai válság.

Szeptember óta viszont mélyrepülésbe kezdett az orosz-török viszony mivel Moszkva nem csak az iszlám Állam állásait támadja, hanem a többi terrorszervezet állásait is bombázza. Az Orosz Légierő célpontjaiba került az Ankara támogatását élvező szíriai türkmén kisebbségből verbuválódott Al-Sultan Murad Brigád bázisai is, akik szoros kapcsolatban állnak az Al-Kaida szíriai ágát képező Nuszra Fronttal.

Az Iszlám Állam ellen indult az orosz repülőgép, amikor a törökök lelőtték

Moszkva szerint a SZ-24-es vadászbombázó az Iszlám Állam állásai ellen indult, amikor a törökök lelőtték.
A török hatóságok nyilvánosságra hozták azt a radar felvételt, ami bizonyítja, hogy az orosz vadászbombázó megsértette a légteret. A felvételt szerint Hatay tartomány legdélebbi csúcskén hatolt keresztül az orosz gép.

A törökök állítása szerint többször is figyelmezették az orosz gép pilótáit mielőtt lelőtték volna. Szakértők szerint ez azért nem lehet igaz, mert, ha valóban is ezen a kis nyúlványon keresztült repült át az orosz gép ez, akkor is csak pár tíz másodperces időbe telt volna, és ilyen gyorsan nem lehet reagálni egy határsértésnek.

Az elcsatolt tartomány

Hatay tartomány arabul Iskanderun tartományt Trianonhoz hasonlóképpen Szíriától csatolták el Törökországhoz 1923-ban. Az elcsatolt tartomány lakosságának többsége szír keresztény és alavita volt, akiket a török állam másodrangú állampolgárként kezelt. A tartományban fekszik a közel-keleti kereszténység egy fő központja Antchiókia városa, ami 100 évvel ezelőtt szír keresztény többségű volt mára a török politikának köszönhetően a keresztények pár ezren maradtak.

Szíria hivatalosan soha nem ismerte el, hogy Iskanderun tartomány Törökország része. A többségében szír alaviták lakta területen, megerősödött a török állammal szemben ellenállás. A szíriai konfliktus kitörése óta Szíriai Ellenállási Front néven iredenta fegyveres alakulat jött létre, ami a szíriai kormány mellett harcol a terroristák ellen, és hosszútávú céljának a tartomány visszacsatolását tűzte ki.

Putyin Szocsiból üzent

Az orosz vadászgép nem jelentett fenyegetést Törökország számára. – reagált Putyin az incidensre.

A forgatókönyv a megszokott: ” Nem tudom, ki volt érdekelt abban, ami ma történt, mi biztosan nem. És ahelyett, hogy azonnal kapcsolatba léptek volna velünk a törökök, a török fél azonnal megfordult, partnere a NATO felé, hogy megvitassák az esetet, mintha mi lőttük volna le a gépet, és nem ők a miénket.”– mondta Putyin

Az orosz elnök határozottan állította, hogy a SZU-24-es vadászbombázó 6000 méter magasságban Szíria légterén lőtték le levegő-levegő rakétával amit egy török F-16-os vadászgép lőtt ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint az incidensnek súlyos következményei lesznek, az orosz-török kapcsolatra nézve. Az orosz elnök kemény hangnemben bírálta Törökországot, és terrorizmus vágyával vádolta a török vezetést.

„Hátba szúrtak bennünket a terrorizmus cinkosai.” – mondta Putyin.

Vlagyimir Putyin szerint Moszkvának régóta tudomása van arról, hogy a szíriai és iraki olajmezőkről származó fekete aranyat az Iszlám Állam terroristái törökországi kereskedőknek adták el.

Moszkva azonnali hatályal bekérette a török nagykövetség katonai attaséát, Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lemondta szerdai ankarai látogatását.

Orientalista.hu – Sinoda

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s