Gratulálunk, a férjed felrobbantotta magát, jöhet a következő

Néhány éve még rövid szoknyában is kimehetett az utcára egy fiatal nő Szíriában. Sőt, főiskolára is járhatott, esténként kedvére találkozhatott fiúkkal, és semmi akadálya nem volt, hogy szabad idejében kedvenc Dan Brown-könyvét olvasgassa. Mindez már a múlté az Iszlám Állam által megszállt szír területeken. Korbácsütéssel büntetik a nőket a sminkért vagy a hiányosnak ítélt ruházatért, de három, azóta Törökországba szökött nő szerint ez még a kisebbik baj volt. Azt viszont már nem bírták elviselni, amikor kiderült, hogy a kalifátus sorozatos kényszerházasságokat szán nekik öngyilkos merénylőkkel.

A New York Times hosszú riportot szentelt fiatal szír nők történetének, akik most egy török kisvárosban bujkálva próbálnak új életet kezdeni. Ők azon szerencsések közé tartoztak, akiket nem erőszakoltak és nem korbácsoltak meg, kettőjüknek viszont férjhez kellett menniük az Iszlám Állam egy-egy katonájához. Ez volt az ára, hogy családjuk viszonylagos biztonságban maradhasson az Iszlám Állam totális megszállása alá került Rakkában. Aki nem működött együtt a kalifátussal, azt letartóztatták és megkínozták. Csak az maradt Rakkában, aki nem tudott elmenekülni vagy képes volt megalkudni.

Aws és Dua élete rosszabbul is alakulhatott volna. Bár látatlanban mentek férjhez, végül megszerették társaikat, akik nem bántak velük rosszul. A most 20 éves Dua egy szegény szír családból származik, szaúdi férje viszont légkondicionált lakásba vitte és még a bevásárlást intéző cselédről is gondoskodott számára. Sőt, a kezén lévő tetoválást sem tette szóvá, pedig az iszlám vallás tiltja az ilyesmit. A 25 éves Aws angol irodalmat tanult egy szír egyetemen, mielőtt szülei kedvéért hozzáment egy török származású, ismeretlen katonához, aki az Iszlám Állam oldalán harcolt. Ő is hamar megkedvelte a figyelmes férfit, aki készséggel javítgatta akcentusát a török szavak kiejtésénél. Idővel még vonzalmat is érzett iránta. Mindketten csupán annyit tudtak felróni férjeiknek, hogy néha napokra eltűntek otthonról, hogy ellenséges csapatokkal harcoljanak.

000-par8266272-2000-jpg.exact669x446.jpg

Sok lány lesz kényszerházasság áldozata

A két nő hálás volt a sorsnak, hiszen ismertek olyan lányt, akit rabszolgaként kényszerítettek egyik férfitól a másikig, és olyan esetről is tudtak a városban, amikor egy fiatal nő öngyilkos lett férje brutalitása miatt. Azt hitték, hogy személyes szerencséjük feledtetheti velük a helyi kalifátus egyre radikálisabb intézkedéseit: a megszállás elején például csak kisebb pénzbüntetést kellett fizetniük a szír nőknek, ha régi szokásukhoz híven kisminkelték magukat, pár hónap múlva azonban már korbácsütés járt érte. A megszállás előtt viszonylag könnyen hozzá lehetett férni az internethez, az Iszlám Állam uralma alatt viszont már csak engedéllyel, nyugati katonák toborzására lehetett használni. Tavaly nyárra pedig mindennapi látvánnyá vált, hogy lefejezett holttestek fekszenek szülővárosuk főterén, ahol néhány évvel korábban még kedvenc kávéházuk teraszán beszélgettek a barátaikkal nyári estéken.

A fojtogató légkör ellenére a huszonéves Aws és Dua próbáltak viszonylag normális életet élni. Egyikük sem vallott radikális nézeteket korábban, mégis elfogadták és betartották az Iszlám Állam szabályait. Lemondtak régi ruháikról, abát húztak és nikábbal takarták el az arcukat. Elfogadták, hogy nem mehetnek férjük vagy fiútestvérük kísérete nélkül a kórházba. Nem bömböltethették hangosan a rádiót, nem cigarettázhattak, de még kedvenc krimijüket sem találták meg többé a nyugati irodalomtól megtisztított könyvesboltokban.

Napjaik végtelenül hosszúra nyúltak és mindketten magányosnak érezték magukat az életüket szabályozó szigorú előírások között. Ezzel magyarázzák, hogy 2014 februárjában önként csatlakoztak a Khansaa brigádhoz, ami tulajdonképpen a város női etikai rendőrségeként működött. A tisztség némi pénzzel is járt, és valamivel szabadabb mozgásteret biztosított számukra a városban.Ugyanekkor csatlakozott a brigádhoz 22 éves Asma is, aki korábban angolul tanult kereskedelmet egy szír egyetemen. Az összetoborzott nők tizenöt napos fegyveres kiképzést kaptak, vallási és iszlám jogi ismeretekre oktatták őket. A kiképzés után az angolul jól beszélő Asmának éjjelente nyugatról toborzott nőket kellett Rakkába kísérnie a török határtól. Megdöbbentette, amikor egy alkalommal boldogságtól sugárzó brit tinédzser lányokkal utazott egy autóban.

Máig nem értem, önként és örömmel jöttek abba az életbe, amiből mi legszívesebben elmenekültünk volna.

000-nic6211695-2000-jpg.exact669x459.jpg

A nők is fegyveres kiképzést kaptak

2014 márciusára brit, tunéziai, szaúdi és francia tagjai is voltak a női brigádnak. A konfliktusok elkerülése érdekében a szír nőknek elvileg tilos volt külföldi nőkkel beszélgetniük, de így is tudták, hogy jobban kedvez nekik a rendszer. „Több pénzt kaptak, ingyenes kórházi ellátást és Twitter-profiljuk is lehetett” – sorolja az előnyeiket Asma.

A tisztség gyakran nagyon kellemetlen emberi konfliktusokat eredményezett. Dua például még két hónapja sem dolgozott a női brigádban, amikor tehetetlenül végig kellett néznie, hogy nem megfelelő ruhaviseletükért megkorbácsolják édesanyja barátnőjét és tinédzser lányát. Azóta sem állnak szóba Duával, akinek nem volt bátorsága kiállni mellettük.

Aws és Dua talán túl naivak voltak. Azt hitték, hogy ha betartják az Iszlám Állam szabályait, akkor a külső körülményeket kizárva otthon még boldogok lehetnek. Néhány hónap eltéréssel férjeik parancsnoka kopogtatott a lakásuk ajtaján:

Gratulálunk, a férjed felrobbantotta magát az Iszlám Államért. Légy büszke, hogy egy mártír felesége voltál, pár nap múlva újra férjhez adunk.

Ha kicsit tapasztaltabbak, akkor talán észreveszik az intő jeleket. Aws férje például ragaszkodott hozzá, hogy felesége fogamzásgátló tablettát szedjen, mivel parancsnoka nem tanácsolta katonáinak, hogy gyereket vállaljanak. Dua pedig nem kérdezősködött tovább, amikor férje elviccelte, miért nem ment haza három napig. De arról, hogy öngyilkos merényletre készülnek, egyik férj sem beszélt nekik, és végül mindketten búcsú nélkül hagyták hátra feleségüket. Ráadásul a teljesen összetört Dua pár nap múlva még azt is megtudta, hogy férje nem is a gyűlölt szír hadsereg elleni harcban robbantotta fel magát, hanem csupán egy másik, rivális lázadó csoportot akart megsemmisíteni.

Akkor döntöttek végleg hazájuk elhagyása mellett, amikor az Iszlám Állam törvényei szerint garantált három hónapos gyászidőszak helyett pár nap után ismét férjhez akarták kényszeríteni őket férjeik parancsnokai.Nagyon sok nő szökik Törökországba

075-minelli-migrants151113-np5f4-2000-jpg.exact669x548.jpg

Rájöttem, hogy úgy csűrik-csavarják a saját törvényeiket, ahogy csak akarják, és ha maradok, akkor örök életemben öngyilkos katonákat haláluk előtt még gyorsan kielégítő tárgyként fognak kezelni – indokolta Dua, hogy férje halála után miért döntött úgy, hogy Törökországba szökik.

Pár hónappal később Aws is követte a példáját. Ő először belement, hogy hozzámenjen férje állítólagos egyiptomi barátjához, az Iszlám Állam egy másik katonájához, vele azonban már nem működtek a dolgok. A férfi két hónap múlva megszökött az Iszlám Államtól, és ezzel Aws is megvetett tagja lett a közösségnek. Végül Asma is úgy döntött, hogy kilép a női brigádból. Most mindhárman egy török kisvárosban élnek a szír határ mellett, korábban Törökországba menekült barátoknál. Folyamatosan rettegnek, hogy szökésüket ne bosszulja meg az Iszlám Állam otthon maradt családtagjaikon. A végcéljuk valamelyik török vagy európai nagyváros, de tisztában vannak vele, hogy az Iszlám Államhoz kötődő múltjuk örökké takargatni való szégyenfolt lesz ezután az életükön.

vs.hu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s