Ha a férjem kiugrik kenyérért, aggódom, amíg vissza nem ér

000-par8337385-2000-jpg-exact729x455

A brüsszeli belváros szinte kihalt, a külső kerületekben viszont sokan kihasználták a szabadnapot és a napsütést. A belga fővárosban élő magyarok szerint az aggodalom benne van a levegőben, az emberek az utcán keresik a szemkontaktust, de közben próbálnak úgy csinálni, mintha minden rendben lenne, és fanyar flamand humorral elütni a félelmet. A kormányzati kommunikáció viszont szerintük csapnivaló volt.

A hírhedten esős belga időjárás tükrében talán nem csoda, hogy a brüsszelieket jobban érdekli a hétfői napsütés, mint a vasárnapi terrorellenes razzia miatt bevezetett korlátozások. Legalábbis több, a belga fővárosban élő és dolgozó magyar is ezt említette először, mikor arról kérdeztük, milyen a hangulat a 16 letartóztatással végződött antiterrorista razzia után.

A belga hatóságok a legmagasabb, négyes szintűre emelték a terrorfenyegetettség miatti készültséget, a várost rendőrök és katonák lepték el. Hétfőn zárva maradtak az iskolák, és nem jár a metró sem. Az évek, évtizedek óta Brüsszelben élő magyarok elmondása szerint a város vasárnap szinte teljesen kihalt: a kocsmák és éttermek nagy része is bezárt, ami nyitva volt, abban is alig volt vendég. Sokan hétfőn sem mentek be a munkahelyükre. Vagy otthonról dolgoznak, vagy szabadnapot vettek ki a gyerekek miatt.

„Az első hírek után bizakodtunk, hogy a rendőrség, a hadsereg egy csapásra véget vet ennek és folytatódik minden tovább, mint előtte. Ennek a jegyében telt a hétvége” – írta Brüsszelből Molnár-Nagy Klára, aki sütéssel, zenehallgatással és a gyerekekkel foglalkozva töltötte a vasárnapot, miközben csak lopva figyelte a híreket. „Még nevettünk is a flamand humorista viccén, hogy valószínűleg 9 hónap múlva egy kisebb népességrobbanás várható, mert most ráérnek az emberek egymásra” – írta.

KIHALT A VÁROS

Az EU-s negyedben vagy annak közelében lakók hétfőn is szellemvárosban ébredtek, ahol feltűnően erős a rendőri és katonai készültség, még a főtéri karácsonyfára is páncélos jármű vigyázott. A külvárosokban sokan kihasználták a napsütést és az extra szabadnapot: sétálni, futni, biciklizni indultak – mondta a szintén Brüsszelben élő Uhereczky Ágnes, aki azt is észrevette, hogy az utcán az emberek a szokásosnál mintha jobban keresnék a szemkontaktust.

Bár megpróbálnak úgy tenni, mintha normális hétköznap lenne, az aggodalom érezhető: a közeli bolt eladójának telefonja például állandóan csörgött, ismerősei kérdezgették, hogy bement-e dolgozni. Az Uhereczky Ágnessel beszélgető eladó pedig azt is elmesélte, hogy mire beért munkába, négyszer állították meg a rendőrök. Hasonló aggodalomról számolt be Molnár-Nagy Klára: „Most, amikor a férjem kiugrik friss kenyérért, aggódom, amíg vissza nem ér.”

Az Európai Bizottság és a NATO – mindkettő brüsszeli székhelyű intézmény – fokozott biztonsági intézkedések mellett működik most. Az Európai Tanács főtitkársága az Eurogroup és az Ifjúsági Tanács kivételével lemondta az összes, hétfőre tervezett ülést. Egy, a Bizottságnál dolgozó magyar férfi ennek kifejezetten örül, mert nem kell bemennie a munkacsoportja ülésére, de úgy tudja, sokan bosszankodnak, hogy hiába utaztak Brüsszelbe. Uhereczky Ágnes munkahelyén fordítva történt: ők megtartották volna a találkozót, de a külföldi meghívottak közül sokan inkább lemondták a részvételt.

A KOMMUNIKÁCIÓ HIÁNYA

A közösségi médiában terjedő a macskás képek egyrészt azt jelzik, hogy belgák igyekeznek humorral hozzáállni a történtekhez, de komoly jelentése is van: arra utal, hogy a hatóságok nem, vagy csak késve kommunikálnak. A macskás képek közvetlen előzménye az volt, hogy még a lakosságot is arra kérték, hogy tartózkodjon a rendőri akciók kiposztolásától, hogy „a terroristák ne legyenek jobban informáltak, mint az üldözőik…”

A kommunikáció akadozására jó példa, hogy még az iskola bezárása is csak vasárnap este derült ki, amikor az intézmény Facebook-oldalára a gondnok kiírta, hogy másnap nem kell menni. „Egyszerre bénák lettünk, mert már annyira megszoktuk, hogy minden információhoz azonnal és nagy mennyiségben hozzáférünk. Mostantól egy jó darabig információs diéta következik…” – írta Molnár-Nagy Klára.

„Pedig nagy szükség lenne arra, hogy ma estére már valami megnyugtató üzenetet közvetítsenek, hogy holnap az emberek el merjék vinni iskolába a gyerekeket, fel merjenek szállni a metróra” – jegyezte meg Uhereczky Ágnes. Molnár-Nagy Klára pedig azt írta: „Ez most olyan, mint egy rossz film, vagy egy rémálom, aminek nem akar vége lenni. Félek, hogy amikor vége lesz, akkor sem lesz már többé semmi olyan, mint ezelőtt.”

ZAVAR, FRUSZTRÁCIÓ ÉS DÜH

A korábban már idézett, a Bizottságnál dolgozó magyar férfi szerint a környezetében élesen megoszlanak a vélemények a történtekről. Egyesek szerint a kormány feleslegesen ijesztgeti az embereket, mások szerint rendben van a készültség, első a biztonság. „Szerintem meg valami nagyon nincs rendben ebben az országban, hogy hagyták idáig fajulni a helyzetet” – utalt arra, hogy arányaiban Belgiumban van a legtöbb olyan szélsőséges muszlim, akikről feltételezhető, hogy dzsihádista csoportokkal került kapcsolatba, esetleg a szíriai polgárháborút is megjárta.

„A többségnek most esett le, hogy hová jutottak a demográfiai folyamatok” – mondta Baneth András. Belgium lakosságának mára 6 százaléka muszlim vallású, Brüsszelben pedig 25 százalékra rúg ez az arány. Baneth szerinte egyáltalán nem véletlen, hogy a párizsi merénylő utáni nyomozás szálai Belgiumba vezetnek, a fővárosban gond nélkül bújhattak el a szélsőségesek. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a belga rendőrség mennyire nem ura a helyzetnek: egyrészt a nyelvi megosztottság miatt, másrészt pedig azért, mert egyszerűen nincsenek felkészülve hasonlóra. A hatóságok miatt aztán a civil lakosság sem tudja, hogy is kellene viselkednie.

Baneth András szerint Izraelben például napi gyakorlat a terrorfenyegetés kezelése, mindenki tudja, mit kell tennie hasonló helyzetben. Belgiumban viszont ez nincs meg, és ilyen esetben vagy alul- vagy túlreagálják a helyzetet. Most épp az utóbbinál tarthatnak, és nem csak a metró teljes lezárása miatt. Baneth András és családja például vasárnap két órára egy antwerpeni szállodában ragadt, csak azért, mert valamilyen fontos ember érkezése miatt átvizsgálták azt, és nem engedték ki a vendégeket. Félelem ugyan nincs az emberekben, de a fentiek miatt zavarodottság, frusztráció és düh érezhető – mondta.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s