Így néz ki Putyinék hatalmas főhadiszállása | Globoport

Az erődszerű, hivatalos nevén Nemzeti Ellenőrző Védelmi Központba vezetett az orosz elnök első útja kedden, miután hivatalossá vált, hogy terrorcselekmény végzett a Sinai-félsziget felett az orosz utasszállító géppel és a fedélzetén lévő 224 emberrel.

A mozivászon méretű képernyőkön élő adásban lehet követni az orosz stratégiai bombázókat, amint felszállnak szíriai támaszpontjaikról. Putyin arra utasította az orosz katonákat, hogy szövetségesként működjenek együtt a franciákkal. Moszkva központi szerepet kíván játszani az általa javasolt koalícióban.

De az igazi főszereplő ezúttal maga az épület volt. Arra tervezték, hogy az orosz hadsereg új idegközpontja legyen, amely az egész világon képes összehangolni a katonai akciókat, beleértve a ballisztikus rakéták kilövését és a stratégiai atomfegyverek esetleges bevetését.

A központ nagyjából az Egyesült Államok Nemzeti Katonai Parancsnoki Központjával azonos, de, mint arra az egyik orosz hírügynökség felhívta a figyelmet, háromszorosan is felülmúlja a Pentagon által használt létesítményt.

A föld alatti alagutak útvesztőjére épült központ a Frunze rakparton található, a Moszkva folyó bal partján, nagyjából 3 kilométerre a Kremltől. 2014-ben készült el, az orosz hadsereg évtizede tartó és a hírek szerint dollár százmilliárdokba kerülő korszerűsítésének részeként. A modernizáció máris kézzelfogható javulást produkált, mint azt az egész világ láthatta már többször is az elmúlt években: például a krími hadműveletben vagy amikor a Kaszpi-tengerről lőttek ki cirkálórakétákat szíriai célpontok ellen.

Az új védelmi központhoz helikopter-leszállópálya is tartozik, egy Mi-8-as helikopterrel. Háború esetén ez volna az ország első számú kommunikációs központja – az egyik orosz tiszt újságíróknak a 2. világháborús szovjet katonai főhadiszállásokhoz hasonlította. Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint fontos lépés afelé, hogy egyetlen információs térben oldhassanak meg minden, az ország védelmét szolgáló feladatot.

A nyilvános eligazítás során a katonák színkódolt sorokban ültek, az egyenruhájukkal azonos színű fejhallgatókkal és vizes palackokkal, rajtuk az orosz hadsereg márkajelzésével. A katonaság egyébként tényleg a saját márkáját fejleszti, első márkaboltja már meg is nyílt a Tverszkaján, Moszkva divatos bevásárló utcáján.

Az eligazítást egyébként az orosz nemzeti televízió is közvetítette, legalább négy kameraállásból. Az adást Andrej Kolesznikov vezette, aki már 15 éve tudósít lírai riportokban Vlagyimir Putyin tevékenységéről. Most sem tagadta meg önmagát:

“Amikor egy évvel ezelőtt megnyílt ez a műveleti szoba, eléggé meglepődtem: igen, ez mind nagyon meggyőző, és a Pentagon legfeljebb rémálmában láthat ilyent. De mindez miért? Kinek lesz szüksége ezekre a kisebb focipálya méretű képernyőkre és a tribünökre? De most itt a válasz. Minden a helyére került. Oroszország teljes katonai főparancsnoksága adja a nézőket. A kispadon mindenki készen áll arra, hogy bármelyik pillanatban a pályára lépjen… A lelkem persze nem örült, inkább és remegett, amikor ennek az armadának a pokoli erejét láttam. De izgatott voltam. Igen, izgatott.”

Fotó: Washington Post
 

Forrás – Tovább a teljes cikkre …
http://ift.tt/1T7Xzpu

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s